Beschermd monument

Katoenfabriek Textiles d'Eecloo: onderdelen

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden
ID: 8448   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8448

Besluiten

Geografisch pakket Eeklo
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-2004  ID: 4236

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ketelhuis, de machinekamer, de schoorsteen, de weverijhallen en de ververij van de voormalige katoenfabriek Textiles d'Eecloo.Waarden

Het ketelhuis en de machinekamer, de schoorsteen, de weverijhallen en de ververij van de voonnalige fabriek Textiles d'Eecloo zijn beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Dit textielbedrijf is een representatief en laatste volledig voorbeeld van de kleinschalige textielbedrijven die aan het einde van de 19de en 20ste eeuw in Eeklo ontstonden, en die een fase kenmerken waarin de textielnijverheid in Vlaanderen over secundaire en landelijke gemeenten uitwaaierde.
Op kleine schaal zijn hier al de gebouwen van een dergelijk bedrijf aanwezig: de aandrijf- en energie-eenheid (ketelhuis en machinekamer), de weverijhallen onder zaagdaken, en de afwerking (in dit geval ververij). Deze gebouwen zijn opgebouwd in een voor deze periode representatieve bouwstijl en met representatieve constructietechnieken.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Katoenfabriek Textiles d'Eecloo

Zuidmoerstraat 61 (Eeklo)
In 1912 bouwde de in 1911 opgerichte s.a. "Textiles d’Eecloo" op een binnenterrein tussen de Zuidmoerstraat en de Euerardstraat een "Tisseranderie de coton à vapeur", toegankelijk via een "chemin d’exploitation".