Katoenfabriek Textiles d'Eecloo: onderdelen

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Zuidmoerstraat
Locatie Zuidmoerstraat 61 (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/128.1
  • OO003059

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Katoenfabriek Textiles d'Eecloo

Zuidmoerstraat 61, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

In 1912 bouwde de in 1911 opgerichte s.a. "Textiles d’Eecloo" op een binnenterrein tussen de Zuidmoerstraat en de Euerardstraat een "Tisseranderie de coton à vapeur", toegankelijk via een "chemin d’exploitation".

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ketelhuis, de machinekamer, de schoorsteen, de weverijhallen en de ververij van de voormalige katoenfabriek Textiles d'Eecloo.

Waarden

Het ketelhuis en de machinekamer, de schoorsteen, de weverijhallen en de ververij van de voonnalige fabriek Textiles d'Eecloo zijn beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Dit textielbedrijf is een representatief en laatste volledig voorbeeld van de kleinschalige textielbedrijven die aan het einde van de 19de en 20ste eeuw in Eeklo ontstonden, en die een fase kenmerken waarin de textielnijverheid in Vlaanderen over secundaire en landelijke gemeenten uitwaaierde.
Op kleine schaal zijn hier al de gebouwen van een dergelijk bedrijf aanwezig: de aandrijf- en energie-eenheid (ketelhuis en machinekamer), de weverijhallen onder zaagdaken, en de afwerking (in dit geval ververij). Deze gebouwen zijn opgebouwd in een voor deze periode representatieve bouwstijl en met representatieve constructietechnieken.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.