Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Het Burreken
definitieve beschermingsbesluiten: 17-12-1981 ID: 1767
Wafelstraat 5 (Horebeke)
Afgelegen grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen rondom gekasseid erf, in kern vermoedelijk uit de 18de eeuw, aangepast in het laatste kwart van de 19de eeuw, en naar verluidt boerenhuis na brand begin 20ste eeuw heropgebouwd. Losstaand bakhuis en wagenhuis.
Burreken 28 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met kunstleien daken van circa 1925. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag met links aansluitende poorttravee.
Perreveld 39 (Brakel)
Grote gesloten bakstenen hoeve voornamelijk uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw, wellicht deels teruggaand op oudere hoeve. Ruime gekasseide rechthoekige binnenplaats en brede gekasseide strook aan de straat. Toegangspoort met doorrit in oostelijke stalvleugel. Achterin gelegen ruim boerenburgerhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak.
Korteberg 3 (Maarkedal)
Gewit, deels gecementeerd bakstenen hoevetje in straatbocht. Zijdelings aan de straat palende boerenwoning van zes traveeën onder links afgewolfd zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Ten noordoosten aangebouwde stal met houten beschieting voor de zijgeveltop.
Weverbeekstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in L-vorm met de laatste in Maarkedal overgebleven authentieke woning in vakwerkbouw met lemen vullingen; naar verluidt afkomstig van de omgeving van de kerk en hier heropgericht. Boerenwoning van zes traveeën onder steil overstekend zadeldak met ten westen wolfseind. Ten oosten, loodrecht, aansluitende dwarsschuur met stallen, waarschijnlijk bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Naast de straat, bakhuisje van het tweedelige type.
Weverbeekstraat (Maarkedal)
Aan de weg opgerichte veldkapel. Gewitte bakstenen sokkel afgedekt door ezelsrug. Zwart kruisje tegen de puntgeveltop.
Korteberg (Maarkedal)
Puin van wegkapel aan een bospad tussen de Weverbeek en Beekkantstraat, grensweg met Brakel, vermoedelijk een Kruiskapel uit eind 19de eeuw.
Zegelsem (Brakel), Sint-Kornelis-Horebeke, Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Maarke-Kerkem, Schorisse (Maarkedal), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied strekt zich over het grondgebied van de gemeenten Brakel, Horebeke en Schorisse uit. Het omvat de bronhoofden van de Maarkebeek (Krombeek) en een deel van de loop van de Maarkebeek. Het heuvelig karakter van dit gebied wordt veroorzaakt door de sterke erosiewerking van talrijke kleine waterlopen. Het bodemgebruik bestaat hoofdzakelijk uit een afwisseling van bossen en graslanden. Er zijn talrijke zichten op de omgeving.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Burreken [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8472 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.