Kasteel Schuurlo

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Deel uitmakend van het voormalige "Goed Schuurlo" in het westen van Sint-Maria-Aalter. Voor het eerst vermeld in 1375. Begin 19de eeuw is er sprake van een landhuis. In 1863 verbouwing van het landhuis en aanleg van een lusttuin.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Kasteeldomein Schuurlo

Schuurlo 10-11, 13 (Aalter)
Kasteeldomein bestaande uit een omgrachte site met hoeve Goed Schuurlo, minstens teruggaand tot de 18de eeuw, en een neotraditioneel kasteeltje uit het interbellum omgeven door park in landschappelijke stijl. Kasteel van twee bouwlagen opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels met Brugse travee waarin kruiskozijnen en spitsboogveldjes. Ten zuiden, voormalig koetshuis van drie traveeën onder schilddak. Ten zuidoosten, voormalige oranjerie of speelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak.