Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Hooghof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

Het Hooghof met omgeving

Beschrijving

De hoeve Hooghof met omgeving is beschermd als dorpsgezicht. Deze omgeving werd in 1976 reeds als landschap beschermd, maar deze bescherming werd vernietigd door de Raad van State in 1980. In 1983 werd de omgeving opnieuw beschermd, deze keer als dorpsgezicht. De overzijde van de ring werd al in 1980 als dorpsgezicht beschermd.

De bescherming als dorpsgezicht uit 1983 werd op 31 maart 2023 gedeeltelijk opgeheven door de voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel noord’. Deze fiche toont de situatie voor de gedeeltelijke opheffing.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de sociaal-culturele waarde van de omgeving van de hoeve als volgt werd gemotiveerd: "De omliggende landerijen worden beschermd als dorpsgezicht omwille van de socio-culturele waarde, in casu als de agrarisch belangrijke omgevende bestanddelen van een monument."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000455, Hooghof, KCML/1 05/08/1982 (voorgesteld advies).

Waarden

Het Hooghof met zijn omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Abdijhoeve 't Hooghof

Jan Longinstraat 111 (Asse)
Voormalige abdijhoeve van Affligem waarvan de oorsprong opklimt tot het begin van de 12de eeuw. Heden gesloten hoevecomplex waarvan de diverse bestanddelen geschikt zijn rondom de vier zijden van een gekasseide, nagenoeg vierkante binnenplaats.