Kruis en kruisweg van het Westeindeken

Geografisch pakket Maldegem

De bescherming omvat het vroeg-20ste-eeuwse veldkruis en de kruisweg van het Westeindeken.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het kruis en de kruisweg van het Westeindeken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het geheel van het kruis en de kruisweg, opgericht in 1905-1906 door een particulier en later, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog, uitgegroeid tot een klein bedevaartsoord, vormt een representatief voorbeeld van lokale devotiegeschiedenis en maakt deel uit van het religieus volkskundig erfgoed van de plattelandsgemeente. De kapellen zijn beeldbepalend ingeplant in het omliggende landschap en op een kruispunt van wegen. De goed onderhouden kapelletjes in een vereenvoudigde neogotische stijl bevatten polychrome reliëfs uit het atelier van de Gentse beeldhouwer Mathias Zens, een belangrijk producent van religieuze beeldhouwkunst in het Gentse. Ook het polychrome Christusbeeld van terracotta getuigt van kwaliteitsvol ambachtswerk in de religieuze beeldhouwateliers uit het begin van de 20ste eeuw.

Molenstraat (Maldegem)
Het veldkruis en de kruisweg zijn beeldbepalend gelegen in een rustig agrarisch landschap. Het kruis werd ingewijd op 5 april 1905. In 1906 werd bij het veldkruis een volledige kruisweg opgericht, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot een bedevaartplaats.