Parochiekerk Sint-Michiels

Straat Sint-Michielsplein
Locatie Sint-Michielsplein zonder nummer (Gent)

Sint-Michielsplein zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

In charter van 1105 sprake van kapel gewijd aan Heilige Michaël, ondergeschikt aan de parochie Sint-Martinus van Akkergem en geplaatst onder het patronaat van de abt van Sint-Baafs. Sinds 1147 zelfstandige parochiale kerk. In 1120 en 1212 door brand geteisterd en herbouwd. In 1440 werd de bouw van de huidige Sint-Michielskerk begonnen waarbij aanvankelijk het oude vroeg-gotische koor behouden werd. Ingeplant met koor, transkapellen en zijgevel sacristie palend aan de Leie, noordgevel langsheen Sint-Michielsbrug over de Leie. Zuidgevel haaks op Onderbergen en het voormalig kloosterpand der Dominicanen. Westgevel uitziend op het Sint-Michielsplein dat tot 1785 ingenomen werd door het Sint-Michielskerkhof.

De parochiekerk Sint-Michiels is beschermd als monument.

Sint-Michielskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: