Kwelgrasland met perceelsrandbeplanting

Beschrijving

Het kwelgrasland met de perceelsrandbeplanting te Opbrakel is beschermd als monument. Een zone van 20 meter rond de weide is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Het kwelgrasland met de perceelsrandbeplanting, evenals een zone van 20 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Het graslandcomplex herbergt meerdere sloten, een goed bewaard microreliëf en relicten van halfnatuurlijke graslanden. De bomen kennen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij ze werden geknot. Het opbrengsthout werd gebruikt voor brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.

artistieke waarde

De opgaande zomereik (Quercus robur) en de oude knotbomen van haagbeuk (Carpinus betulus), zomereik en zwarte els (Alnus glutinosa) vormen opmerkelijke elementen binnen de omgeving, mede door hun uitzonderlijke ouderdom en omvang. Ze behoren tot de hoogste, oudste en dikste in de regio. De dikste knotboom is een haagbeuk met een omtrek van 338 centimeter, een knothoogte van circa 3 meter en een totale hoogte van ongeveer 16 meter. Daarnaast staat nog een haagbeuk met een omtrek van 315 centimeter. Verderop staat nog een zomereik met een omtrek van 107 centimeter en een haagbeuk van 275 centimeter. In de weide zelf staat een solitaire zomereik met een omtrek van 250 centimeter en een vrije stamhoogte van ongeveer 2,50 meter. Aan de andere kant wordt de weide begrensd door onder andere een zwarte els met een omtrek van 343 centimeter. Dit cijfer geeft weliswaar een vertekend beeld aangezien de boom op 70 centimeter hoogte een stamsplitsing heeft. In dezelfde rij staan nog enkele haagbeuken waarvan de dikste een omtrek heeft van 272 centimeter. Alle vernoemde bomen zijn ondanks hun leeftijd vitaal.

wetenschappelijke waarde

Het weiland herbergt waardevolle plantensoorten die enkel voorkomen in kwelzones, onder andere ereprijs (Veronica), dagkoekoeksbloem (Silene dioica) en egelboterbloem (Ranunculus flammula).

Willemsveld (Brakel)
Het kwelgrasland en de beplanting liggen tussen Brakelbos en een extensief gebruikt wandelpad ten zuidwesten van Opbrakel. Centraal in de weide ontspringt er een bron. Het microreliëf in het grasland is nog goed zichtbaar.

Brakelbos

Opbrakel (Brakel)
Het Brakelbos is een 18de-eeuws boscomplex van vooral beuk als hooghout en gekenmerkt door rechte exploitatiewegen. Ten oosten daarvan loopt de Sassegembeek met hoofdzakelijk regelmatige, kleine percelen meers met perceelsrandbegroeiing. Het Brakelbos ligt op een getuigenheuvel uit het Diestiaan en langs de valleiwanden zijn er verschillende tertiaire ontsluitingen van klei en zand. Er zijn sporen van zavelputten en ijzerzandsteenwinning. De heuvels tellen verschillende bronbossen met bronamfitheaters die de talrijke beekjes voeden waaronder de Sassegembeek-Molenbeek. De vierkantshoeve Hof ten Bossche en het Hof te Fransbeke aan de rand van het bos zijn twee historische ontginningshoeven van de middeleeuwse heerlijkheid Opbrakel.