Tramstelplaats Sint-Joris-Weert: tramstation

Gemeente Oud-Heverlee
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 22, Stationsstraat 22A (Oud-Heverlee)

NMVB-tramstation met dienstgebouwen

Stationsstraat zonder nummer, 22, 22A, Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant)

Tramstelplaats van de Buurtspoorwegen van circa 1900 bestaande uit een tramstation met woning, twee loodsen en een watertoren met kolenhok en lampisterie.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalig NMVB-tramstation van Sint-Joris-Weert, een tramstation op de lijn 934 Tervuren-Tienen, gedateerd op 1903.

Waarden

Het voormalig tramstation van de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als tramstation dat deel uitmakend van een landelijke doch belangrijke stationssite, in een voor tramstations uitzonderlijke bouwstijl, in 1903 werd opgetrokken naar de plannen van een speciaal daartoe aangestelde architect, waarschijnlijk Henri Vaerwyck.