Teksten van Kasteel van Zellik

Kasteel van Zellik versie 1 - 06/09/2013 ()

Buiten de dorpskom gelegen, classicistisch geïnspireerd kasteel, volgens de eigenares (ten tijde van de bescherming) opgetrokken in 1780 naar ontwerp van hofarchitect L.B. Dewez in opdracht van baron d’Olmen de Poederlee. Deze gegevens werden tot op het moment van bescherming niet bevestigd door andere bronnen.

Het huidige ensemble bestaat uit het iets achterin gelegen landhuis met symmetrisch uitgewerkte voorgevel, georiënteerd naar het zuiden.

Het kasteel van Zellik is een sober uitgewerkt breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met de nok parallel aan de straat. Aan de zijden zijn aanbouwsels links en rechts van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak aangehecht. De gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand vertoont een licht verhoogde begane grond. De drie middentraveeën worden bekroond door een driehoekig fronton met oculus. Er zijn rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels met vernieuwde luiken. Een beglaasde, rechthoekige vleugeldeur, gevat in een omlijsting van blauwe hardsteen en gelegen in de as van een kleine bordestrap geeft toegang tot de verhoogde begane grond en wordt bekroond door een deurvenster met Frans balkon. Met uitzondering van het bekronende fronton, is de achtergevel gelijkaardig uitgewerkt.

Van het Louis XVI-interieur bleef de binnenindeling bewaard. Er is de centrale hal met aansluitende muziekkamer aan tuinzijde. De ruimte links van de inkom wordt ingenomen door de trapzaal met een bordestrap voorzien van een rijk gesculpteerde trappaal en de eetkamer. De ruimte rechts wordt in beslag genomen door een salon over de hele diepte van de woning. De bewaarde marmeren schouwen zijn voorzien van grote spiegels op de boezem en in de eetkamer met geschilderd medaillon, hoge vleugeldeuren, vrij eenvoudig, ten dele omlopend stuclijstwerk en paneelversiering op de wanden. Op het bewaard dakgebint zijn er nog telmerken te vinden.

Bibliografie

• AROHM, ROHM Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VI (Zellik), 1893/2, 1896/1, 1906/1, 1913/1.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Kasteel van Zellik ()