Teksten van Kasteel Isque: oude delen

oudedelenIsque_06/09/2013_versie1 ()

De oude delen van het Isque kasteel in Overijse: het op de voorgevel uitspringend torentje, gebouwen gelegen rechts van torentje, alsmede het paviljoen bij parkingang

Historiek

Er wordt aangenomen dat de oorsprong van het huidige kasteel ten tijde van de heren van Wittem moet worden gesitueerd. Zij kochten de heerlijkheid Ijse op het einde van de 15de eeuw aan. Het kasteel werd ingeplant vlakbij het centrum van Overijse tegen een steile helling, onder en aansluitend op de Kardaan, de oude vestingswal.

De bouw van het gebouw rechts van de toren wordt in de loop van de 16de eeuw gesitueerd. In 1550 wordt de Sint-Joriskapel in het kasteel gewijd door de bisschop van Kamerijk, wat erop wijst dat het kasteel, of alleszins de kapel op dat moment is voltooid. Het torentje en jachtpaviljoen zouden uit dezelfde bouwfase dateren als de rechtervleugel.

In 1964 stort het jachtpaviljoen bij de parkingang in.

Het kasteel van Isque ligt in het centrum van Overijse, vlakbij de Ijse.
Het geheel bestaat momenteel uit een lange vleugel (nok loodrecht op straat) met twee bouwlagen op een souterrain, afgedekt met een zadeldak (leien), in het westen uitlopend op een schild en rechts gevat tussen trapgevels; veertien traveeën met een knik na de tiende travee, een polygonaal torentje na de veertiende, en dan nogmaals zes traveeën tussen de trapgevels; laatstgenoemde gedeelten, mogelijk opklimmend tot einde 16de- of begin 17de eeuw, werden het minst aangepast.

Het rechtergedeelte (oostelijk) bestaat uit een met steunberen gestutte baksteenbouw voorzien van een uitspringende puilijst en kwartronde kordons van zandsteen ter hoogte der boven- en onderdorpels der bovenvensters; begane grond voorzien van een geknikte rondboogdeur van zandsteen met negblokken, bekroond met een wapensteen; twee getraliede kleine venstertjes van zandsteen onder ontlastingsboog van baksteen en twee recentere vensters. Op de bovenverdieping, behouden kruis- en twee kloosterkozijnen, en twee verbouwde muuropeningen; boven het kordon, ontlastingsbogen van baksteen met sluit- en aanzetstenen van zandsteen. Dakkapel met trapgeveltje en rondboogvenster van zandsteen. Rechterzijgevel met zes trappen, top- en schouderstukken, voorzien van twee kwartronde kordons en kleine venstertjes van zandsteen. Links, tussenmuur met uitstekende trappen. Tegen de achtergevel, een glazen serre.
Aanleunend tegen de voorgevel, polygonale traptoren met bolspitsbekroning (leien), verrijkt met een schild (familie Witthem), en daterend uit einde 16de - begin 17de eeuw; baksteenbouw met lage plint, hoekstenen, zeven uitstekende kordons en daklijst van zandsteen; begane grond met korfboogdeur van zandsteen; voorts kleine rechthoekige vensters.

In het kasteelpark, ruïne van een voormalig jachtpaviljoen in bak- en zandsteenstijl, uit 15de - 16de eeuw (puin sedert 1967 niettegenstaande bescherming); slechts een gedeelte der muren bleef overeind; baksteenmetselwerk met speklagen en hoekstenen van zandsteen voorzien van kruisvensters onder ontlastingsbogen van baksteen met sluit- en aanzetstenen van zandsteen.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000578, Kasteel Isque en omheiningsmuur, archiefdoos 5266, documentatie Overijse Waversesteenweg Kasteel Isque en Omheiningsmuur.
  • Plan van het Isquekasteel in 1719.
  • De dorpskom van Overijse in de 18de eeuw (R.A.B. K.A., nr.201)
  • Ferrariskaart (circa 1770)
  • Poppkaart (1860)
  • GENICOT L.F. 1977: Kastelen en buitenplaatsen, p. 206-207.
  • PETITJEAN O. 1932: Le château des comtes de Hornes à Overijssche, Revue du Touring Club de Belgique, p.353-356.
  • PHILIPS H.F.C. 1973: Het kasteel Isque te Overijse, Brabant, 3, p. 26.
  • PIERRON S.: Histoire illustrée de la forêt de Soignes, 2, s.l., s.d., p. 455-461.
  • VANDE PUTTE 1977: Hornejaarboek, Heemkundig Jaarboek III, Beierij van Ijse, Overijse.
  • VERBESSELT J. 1964: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, 17, Tielt, s.d., p. 5.
  • WAUTERS A. 1855: Histoire des environs de Bruxelles, 9B, s.l., p. 474.

Kasteel Isque: oude delen ()

De bescherming omvat het op de voorgevel uitspringend torentje, de gebouwen gelegen rechts van torentje, en het paviljoen bij parkingang.