Sint-Annakasteel met tuinhekken

Geografisch pakket Maldegem

Beschrijving

De bescherming omvat het neoclassicistische Sint-Annakasteel, herbestemd als politiekantoor, en de tuinhekken links en rechts van het gebouw.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het Sint-Annakasteel, nu politiekantoor, met inbegrip van de tuinhekken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het huidige kasteel van circa 1860, als opvolger van een 18de-eeuws landhuis ingeplant op de historische site van het in 1273 gestichte hospitaal, getuigt van een eeuwenoude occupatiegeschiedenis van deze, aan de Ede palende locatie in het dorpscentrum van Maldegem.
Het neoclassicistisch gebouw dat in zijn interieur nog waardevolle en authentieke decoratieve elementen uit de tweede helft van de 19de eeuw herbergt, is illustratief voor de toenmalige bouwstijl en getuigt van de levensstijl en smaak van de 19de-eeuwse begoede burgerij.
De monumentale hekken, die in de medaillons het jaartal 1857 van de vermoedelijke oprichting vermelden, zijn mooie voorbeelden van kunstzinnig ambachtelijk smeedwerk en maken, door hun inplanting links en rechts van het kasteel, integrerend deel uit van het monument.

Domein Sint-Annakasteel

Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.