Instituut der Wetenschappen Gentse Rijksuniversiteit

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Dominerend element in het straatbeeld: imposant complex ontworpen door stadsarchitect A. Pauli en opgetrokken van 1883 tot 1890 op de plaats van de vroegere arbeiderswijk en het beluik "Batavia". Brede natuurstenen voorgevel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl.

Instituut der Wetenschappen

Jozef Plateaustraat 22, Rozier 44 (Gent)
Imposant complex van de Gentse Universiteit ontworpen door stadsarchitect A. Pauli en opgetrokken van 1883 tot 1890. Het neoclassicistisch gebouw, met hoofdingang in de Jozef Plateaustraat en secundaire ingang in de Rozier, vertoont een rechthoekige plattegrond met een duidelijke onderverdeling voor de verschillende afdelingen in het gebouw, met lokalen geschikt rondom kleine binnenplaatsen. Brede natuurstenen voorgevel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl. Symmetrische gevelindeling met horizontaal accent, onderbroken door de hoekrisalieten van drie traveeën en een dominerend middenrisaliet van elf traveeën, elk drie bouwlagen hoog en afgedekt met een koepelvormig dak. Gelijkaardige gevel aan Rozier, eveneens met een markante middenpartij, en gelijkaardige, bepleisterde zijgevels langs de Gezusters Lovelingstraat en de Gustaaf Magnelstraat.

Wordt opgevolgd door