Beschermd monument van tot heden
Geografisch pakket Maldegem
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004 ID: 4272
Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.
Oude Kasteeldreef (Maldegem)
De Oude Kasteeldreef verbindt de Brugse Steenweg met de Koningin Astridlaan en bestaat uit een uitgedunde boomaanplanting van tamme kastanjes. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het domein van het Kasteel Reesinghe.
Brugse Steenweg (Maldegem)
Een zandweg met een vierhonderd meter lange beukendreef is aangelegd vanaf de Brugse steenweg en flankeert er het kasteelpark. De dreef aangeplant met opgaande beuken loopt door tot in het achterliggende landschap en stopt bij de populierendreef. De dreef werd aangevuld met inboet van den, beuk en Amerikaanse eik. De bomenrijen zijn aangeplant met een tussenafstand van 8 meter tussen de rijen en met een plantafstand van 8 à 9 meter in de rijen.
Brugse Steenweg (Maldegem)
Aan de Brugsesteenweg ligt een toegangsdreef naar het Kasteel Reesinghe. Het betreft een gemengde dreef van hoog gesleunde opgaande bomen van Canadapopulieren en zomereiken. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het kasteeldomein.
Kapellestraat (Maldegem)
Vanaf de populierendreef werd in zuidelijke richting naar het kasteel toe een dreef heraangelegd met jonge beukenplantsoen. De realisatie werd uitgevoerd met veren, dit is in het jargon van de boomkwekers de benaming voor laag vertakt beukenplantsoen.
Kapellestraat (Maldegem)
Haaks op de beukendreef loopt in beide richtingen een populierendreef, de Kapellestraat genoemd. De bomenrijen bestaan uit canada’s, vermoedelijk oude populierenklonen (mogelijks Robusta). De bomenrijen zijn nog vrij intact en volledig, de gaten werden met een populierentype aangevuld met een zéér schuine groei. Indien deze inboet bestaat uit canada’s (Populus x canandensis) dan zijn ze sterk verwant met de zwarte populier (Populus nigra).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Reesinghe met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8536 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.