Herenhuis Huis Everaert

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Herenhuis gekend als "Huis Everaert" naar de bewoners. Eertijds buitengoed van de familie Van Ruytegem, vervolgens Van Bavegem, Vandewynckele, Folchi en andere. Merkwaardig buitengoed volgens historisch kaart- en kadastermateriaal teruggaand op een wat achterin gelegen klein L-vormig volume.

Huis Everaert

Burg. de Lausnaystraat 40 (Berlare)
Domein aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op een lage muur, dito poort aan twee pijlers met siervazen. Herenhuis met 19de-eeuwse kern en 20ste-eeuws uitzicht, hoofdzakelijk resultaat van de verbouwingen rond 1942. Lijstgevel onder zadeldak en lager half schilddak met geglazuurde pannen, in eclectische stijl met neoclassicistische en art-decostijlelementen. Tuin met landschappelijke aanleg uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw met folies in cementrustiek, wintertuin, fontein, waterpartijen, bruggetje en dergelijke.

Wordt opgevolgd door

Huis Everaert