Beschermd monument

Windmolen Doornzelemolen

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
8547
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8547

Besluiten

Windmolen Doornzelemolen
definitieve opheffingsbesluiten: 18-11-2022  ID: 15093

Windmolen Doornzelemolen
voorlopige opheffingsbesluiten: 29-06-2022  ID: 15059

Houten en stenen windmolens
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-1945  ID: 129

Beschrijving

De stenen windmolen Doornzelemolen was beschermd als monument.

Tijdens een februaristorm in 1948 braken het gevlucht en de askop van de Doornzelemolen af. In 1957 werd de houten molenkap verwijderd. In de resterende romp bleef de mechanische maalderij actief tot rond 1970. De molenromp werd in 2000-2002 ingrijpend gerenoveerd in functie van een herbestemming tot multifunctionele ruimte met een cafetaria, een keuken en sanitair in de molenbelt, expositie- en vergaderruimtes op de verdiepingen en een uitkijktoren bovenaan.

In functie van een algemene evaluatie van het beschermd bestand in Vlaanderen die als doelstelling heeft om een dynamische selectie van de essentiële en representatieve getuigen van het leven in Vlaanderen te vrijwaren, werd het beschermd erfgoed getoetst aan de hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde.

De evaluatie van de erfgoedwaarde van de Doornzelemolen in Evergem op basis van de decretaal bepaalde erfgoedwaarden en de huidige criteria voor bescherming is als volgt:

1° zeldzaamheid: de Doornzelemolen is niet zeldzaam als graanwindmolen van het type stenen bergmolen, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw- (industrieel-archeologische waarde). De molen had op het moment van de bescherming wel een hoge zeldzaamheid als kettingkruier maar dit is niet meer het geval aangezien dit kruisysteem bijna volledig verdwenen is (technische waarde). Andere beschermde windmolens in Vlaanderen hebben dit kettingkruisysteem wel behouden;
2° herkenbaarheid: de Doornzelemolen is nog weinig herkenbaar als windmolen door de renovatie en de herbestemming tot uitkijktoren en multifunctionele ruimte begin 21ste eeuw. De romp werd hiervoor immers afgewerkt met een plat dak met belvédère, een nieuwe buitentrap en vernieuwd buitenschrijnwerk. De houten vloeren en trappen werden vervangen en van de maalinrichting werden alle restanten weggewerkt (industrieel-archeologische waarde);
3° representativiteit: de Doornzelemolen is representatief voor de vele stenen beltmolens uit het tweede kwart van de 19de eeuw in deze regio. Dit geldt echter ook voor heel wat andere beschermde windmolens die hoger scoren op de andere criteria (industrieel-archeologische waarde);

Deze bescherming werd op 18 november 2022 opgeheven omwille van het algemeen belang: op basis van bovenvermelde evaluatie blijkt dat er sprake is van een wijzigende context of situatie waarbij de erfgoedwaarden onvoldoende zijn voor een bescherming van de Doornzelemolen in Evergem als monument.



Waarden

De stenen windmolen was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

in casu esthetische waarde:

artistieke waarde

-

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Romp Doornzelemolen

Doornzele Dries (Evergem)
In oorsprong stenen beltmolen met doorgang aan de westelijke zijde van Doornzeledries, opgetrokken in 1839 op de plaats waar een houten staakmolen van de Abdij van Doornzele stond. Vandaar dat de molen ook gekend is als de Kloostermolen. Molenberg met conische bakstenen molenromp, gekenmerkt door boven elkaar geplaatste getoogde muuropeningen onder rollaag. Rechthoekige doorgangen onder het molenperron.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.