Burgerhuis Potvliege

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Straat Noordstraat
Locatie Noordstraat 31 (Maldegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43010/130.1
  • OO003112

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis Potvliege

Noordstraat 31, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

Art-nouveauhuis gebouwd door weduwe Louis Potvliege - Van de Genachte volgens bouwvergunning van 3 juni 1912. Dubbelhuis met karakteristieke asymmetrische opbouw met opmerkelijk naar boven toe versmallend baksteenparement.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het burgerhuis Potvliege met interieur.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het huis Potvliege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De rijwoning van 1912 met opmerkelijk verzorgde en gaaf bewaarde voorgevel is een zeer mooi voorbeeld van provinciale art-nouveaustijl en is voor de regio vrij uitzonderlijk. Stilistisch-typologisch, naar materiaalgebruik en decoratieve afwerking, onder meer de geglazuurde tegels en tegeltableaus met florale motieven, is de gevel exemplarisch voor de art-nouveaustijl uit het begin van de 20ste eeuw.
De volledig authentieke interieurindeling en -inrichting met nog origineel beschilderd binnenschrijnwerk, fraaie glas-in-lood deurpanelen, marmeren schouwmantels, marmerschilderingen, plafonddecoratie en cementtegelvloeren getuigen van kunstzin en een hoge architecturale kwaliteit.
Het gebouw in zijn totaliteit is een architecturale getuige van de welstand en stijlbewuste smaak van de opdrachtgevers.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.