Sint-Baafskathedraal

Straat Sint-Baafsplein
Locatie Sint-Baafsplein 1A (Gent)

Sint-Baafsplein 1A, Gent (Oost-Vlaanderen)

Sint-Baafskathedraal, voormalige Sint-Jansparochiekerk en collegiale Sint-Baafskerk. 942 is de eerste vaste vermelding van de kerk, namelijk de inwijding onder het patroonschap van Sint-Jan de Doper. Hier begint dus de parochiale periode waarbij de Sint-Jansparochie het hele stadsgebied binnen de Leie- en Scheldebocht in beslag nam, pas later werden de parochies van Sint-Jacobs en Sint-Niklaas eraan ontnomen.

Muurschilderingen crypte Sint-Baafskathedraal

Muur- en gewelfschilderingen, 14de eeuw, 15de eeuw, eerste kwart 16de eeuw, in de crypte. Ze werden grotendeels in 1936-1937 ontdekt tijdens verbouwingswerken. Blootgelegd door Frans Coppejans.

De Sint-Baafskathedraal is beschermd als monument.

Sint-Baafskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: