Beschermd monument

Burgerhuis De Wapens van Zeeland met korenmetershuis en achterhuis

Beschermd monument van 31-05-1976 tot heden

ID
8559
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8559

Besluiten

Huis De Wapens van Zeeland en het Korenmetershuis
definitieve beschermingsbesluiten: 31-05-1976  ID: 980

Beschrijving

Het burgerhuis De Wapens van Zeeland is, samen met het bijhorend korenmetershuis en het achterhuisje, beschermd als monument. Bij deze bescherming geniet ook het keldergewelf van het burgerhuis een aparte vermelding.

Reeds in 1959 werd het burgerhuis De Wapens van Zeeland beschermd als monument. Deze eerste bescherming beperkte zich tot het pand aan de Korenmarkt. In 1976 werd de bescherming echter uitgebreid met het bijhorend korenmetershuis en het achterhuisje die zich beide bevinden aan de kant van de Graslei. Ook het keldergewelf onder het burgerhuis is mee opgenomen in deze uitgebreide bescherming.Waarden

Is beschermd als monument omwille van het algemeen belang: de rangschikking als monument van het huis genaamd 'Het Wapen van Zeeland' (Oude Koornmarkt 17, te Gent), uitgebreid tot het gebouw in zijn geheel, namelijk Oude Koornmarkt 17 en Graslei 9, inclusief het keldergewelf onder de Korenmarkt.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Achterhuisje van De Wapens van Zeeland

Graslei 9 (Gent)
Gekanteelde bakstenen lijstgevel van één travee en twee bouwlagen, volgens archiefstukken daterend van 1701.


Burgerhuis De Wapens van Zeeland

Korenmarkt 20 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met schilddak in Lodewijk XIV-stijl, volgens geschilderde catering op fries en volgens archiefstukken opgetrokken in 1702.


Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.