Beschermd monument

Dorpswoning Van Nieuwenhuyse met schamppalen

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

ID: 8563   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8563

Besluiten

Geografisch pakket Maldegem
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/13', 'label': u'definitieve beschermingsbesluiten'}: 09-06-2004  ID: 4272

Beschrijving

De bescherming omvat de dorpswoning uit 1857, opgericht door J. Van Nieuwenhuyse, met inbegrip van de hekpijler naast de woning en de schamppalen.Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

De woning Van Nieuwenhuyse met inbegrip van de hekpijler en schamppalen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze woning is typologisch een interessant voorbeeld van een lage dorpswoning, gebouwd door de postdistributeur en winkelier J. Van Nieuwenhuyse in 1857 en is tevens exemplarisch voor de bebouwing van de dorpshoofdstraat in de 19de eeuw.
De planindeling, interieurinrichting en decoratieve elementen, onder meer de marmeren schouwmantels, binnenschrijnwerk en originele stucplafonds met bloemenlijsten en rocailles zijn gaaf bewaard en getuigen van de toenmalige stijl, comfort en woonopvattingen van de begoede klasse.
De schamppalen aan de doorgang met bewaarde hekpijler rechts van het huis, geven het jaar 1857 aan, verwijzend naar het bouwjaar van het huis.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dorpswoning Van Nieuwenhuyse

Marktstraat 61 (Maldegem)
Op 2 juni 1857 diende J. Van Nieuwenhuyse, postdistributeur en winkelier een bouwvergunning in bij de gemeente om zijn huis te "herbouwen". Twee schamppalen bij de poort geven nog dit jaartal aan.