Burgerhuis Van Wassenhove

Geografisch pakket Maldegem

Beschrijving

De bescherming omvat het 19de-eeuwse burgerhuis Van Wassenhove, op de hoek van de Westeindestraat en de Vakekerkweg.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

De huis Van Wassenhove is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De woning die de weduwe Van Wassenhove in 1871 liet optrekken is een zeer gaaf bewaard en representatief voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis dat kenmerkend en beeldbepalend was voor de bebouwing in het dorpscentrum van Maldegem. Het is een architecturale getuige van de economische bloei en welstand van de burgerij aan het einde van de 19de eeuw.
De artistieke waarde van het gebouw blijkt vooral uit het goed bewaard interieur en de verzorgde detaillering en afwerking. De marmeren schouwmantels, origineel beschilderd binnenschrijnwerk en plafonds, marmerschilderingen en stucdecoratie getuigen van een ambachtelijke kennis en stijlbewuste smaak.

Westeindestraat 23 (Maldegem)
Burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw met neoclassicistisch bepleisterd en witgeschilderd voorgevelparement. Voorgevel met klassieke dubbelhuisordonnantie, vijf traveeën en twee bouwlagen met sterk horizontaal gemarkeerde vensterregisters door de arduinen cordonlijsten.