Station Donk

Geografisch pakket Maldegem

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalig spoorwegstation van Donk, ontworpen door de Gentse ingenieur-architect August Desmet in modernistische baksteenarchitectuur.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het voormalig spoorwegstation van Donk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Een karakteristiek en belangrijk voorbeeld van de sobere stationsarchitectuur uit het interbellum in Vlaanderen. Het gebouw is ontworpen in 1931 door de Gentse ingenieur-architect August Desmet in modernistische baksteenarchitectuur met kubusvormen, verspringende volumes, platte daken en rechthoekige muuropeningen, en vormt aldus een treffend voorbeeld van het zakelijk-expressionistisch oeuvre van architect A. Desmet. Hoewel herbestemd bleef het stationsgebouw met woning zijn oorspronkelijk aanzien behouden. Het betrokken gebouw vormt een boeiend voorbeeld van zinvol hergebruik van een oud gebouw met respect voor authenticiteit en kwaliteit van het origineel gebouw. Het voorheen functioneel gedeelte is bijzonder door de decoratieve vormgeving met kleurrijke betegeling in de voormalige wachtkamers.

Station Donk

Kronekalseide 278 (Maldegem)
Het voormalige stationsgebouw met woning van Donk heeft nog zijn oorspronkelijk aanzien van 1932 behouden. Het opmerkelijke gebouw met een asymmetrische opbouw en sober gedecoreerde baksteengevels is van een kenmerkend stationstype in interbellumarchitectuur. Het gebouw is ontworpen door architect August Desmet en vormt een treffend voorbeeld van zijn zakelijk-expressionistisch oeuvre.