Station Donk

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Straat Kronekalseide
Locatie Kronekalseide 278 (Maldegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43010/117.1
  • OO003120

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Donk

Kronekalseide 278, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

Voormalig stationsgebouw van Donk aan de spoorlijn Maldegem-Brugge, aangelegd in 1863 als verlenging van de lijn Eeklo-Maldegem van 1862 en Gent-Eeklo van 1861.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalig spoorwegstation van Donk, ontworpen door de Gentse ingenieur-architect August Desmet in modernistische baksteenarchitectuur.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het voormalig spoorwegstation van Donk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Een karakteristiek en belangrijk voorbeeld van de sobere stationsarchitectuur uit het interbellum in Vlaanderen. Het gebouw is ontworpen in 1931 door de Gentse ingenieur-architect August Desmet in modernistische baksteenarchitectuur met kubusvormen, verspringende volumes, platte daken en rechthoekige muuropeningen, en vormt aldus een treffend voorbeeld van het zakelijk-expressionistisch oeuvre van architect A. Desmet. Hoewel herbestemd bleef het stationsgebouw met woning zijn oorspronkelijk aanzien behouden. Het betrokken gebouw vormt een boeiend voorbeeld van zinvol hergebruik van een oud gebouw met respect voor authenticiteit en kwaliteit van het origineel gebouw. Het voorheen functioneel gedeelte is bijzonder door de decoratieve vormgeving met kleurrijke betegeling in de voormalige wachtkamers.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.