Beschermd monument

Herenhuis in art nouveau

Beschermd monument van 06-05-1993 tot heden

ID: 8586   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8586

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 06-05-1993  ID: 2514

Beschrijving

De bescherming omvat het art nouveau herenhuis uit circa 1905, naar verluidt ontworpen door architect L. Moonens, voor apotheker en schepen De Valkeneer.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "
Omwille van het algemeen belang gevormd door de architecturaal-historische waarde als art-nouveauhuis van circa 1905, ontworpen door de Antwerpse architect L. Moonens met een opmerkelijke voorgevel met monumentale erker, bekronend ijzeren consoles en accentueerende overstekende kroonlijst.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van de met grote ambachtelijke zorg uitgevoerde details en de integratie van de verschillende Toegepaste Kunsten in de architectuur.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van het behouden interieur in neo-Lodewijk XVI-stijl, neo-Vlaamserenaissance-stijl en art-nouveaustijl met onder meer geaccentueerde schouwen, lambriseringen, glas-in-loodschermen."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000844, Aalst: Esplanadeplein 19 en 20 (VAN DEN BOSSCHE H., 1993).


Waarden

De huizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu documentaire waarde:

historische waarde

in casu documentaire waarde:

Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis in art nouveau

Esplanadeplein 19 (Aalst)
Art-nouveauherenhuis uit circa 1905, naar verluidt ontworpen door architect L. Moonens, voor apotheker en schepen De Valkeneer.