Herenhuis in art nouveau

Beschermd monument van 06-05-1993 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Esplanadeplein
Locatie Esplanadeplein 19 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/136.1
  • OO000464

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis in art nouveau

Esplanadeplein 19, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Art-nouveauherenhuis uit circa 1905, naar verluidt ontworpen door architect L. Moonens, voor apotheker en schepen De Valkeneer.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De bescherming omvat het art nouveau herenhuis uit circa 1905, naar verluidt ontworpen door architect L. Moonens, voor apotheker en schepen De Valkeneer.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "
Omwille van het algemeen belang gevormd door de architecturaal-historische waarde als art-nouveauhuis van circa 1905, ontworpen door de Antwerpse architect L. Moonens met een opmerkelijke voorgevel met monumentale erker, bekronend ijzeren consoles en accentueerende overstekende kroonlijst.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van de met grote ambachtelijke zorg uitgevoerde details en de integratie van de verschillende Toegepaste Kunsten in de architectuur.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van het behouden interieur in neo-Lodewijk XVI-stijl, neo-Vlaamserenaissance-stijl en art-nouveaustijl met onder meer geaccentueerde schouwen, lambriseringen, glas-in-loodschermen."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000844, Aalst: Esplanadeplein 19 en 20 (VAN DEN BOSSCHE H., 1993).

Waarden

De huizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu documentaire waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.