Apotheek Breckpot

Beschermd monument van 06-05-1993 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Esplanadeplein
Locatie Esplanadeplein 20 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/136.1
  • OO000464

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Apotheek Breckpot

Esplanadeplein 20, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Apotheek Breckpot bestaat uit een huis, waarvan de kern opklimt tot het einde van de 18de eeuw, dat circa 1896 ingericht werd als apotheek en daarbij van een neoclassicistische apotheekinrichting en een art nouveau winkelpui werd voorzien.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat Apotheek Breckpot, in kern een eind 18de-eeuws gebouw dat circa 1896 werd voorzien van een neoclassicistische apotheekinrichting en een art nouveau winkelpui.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "
Omwille van het algemeen belang gevormd door de architecturaal-historische waarde als woonhuis met een eind 18de-eeuwse kern en behouden arduinen deuromlijsting, aangepast in het midden van de 19de eeuw, met een apotheekinrichting van circa 1896 en winkelpui in art-nouveaugetinte stijl.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van de behouden apotheekinrichting van circa 1896 met kamerhoge wandkasten uitgevoerd in beschilderd hout."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000844, Aalst: Esplanadeplein 19 en 20 (VAN DEN BOSSCHE H., 1993).

Waarden

De huizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu documentaire waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.