Parochiekerk Sint-Germanus met kerkhofmuur

Parochiekerk Sint-Germanus met kerkhofmuur, pastorie en dorpskern van Miskom

De parochiekerk van Sint-Germanus is, met inbegrip van de kerkhofmuur, beschermd als monument.

Waarden

De Sint-Germanuskerk en de kerkhofmuur van Miskom zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

vermeld sinds de 13de eeuw met achtereenvolgens het kapittel van Luik en de abdijen van Villers en Maagdendal als tiendenheffers vormt de in bak- en natuursteen opgetrokken Sint-Germanuskerk een stilistisch heterogeen ensemble bestaande uit een door speklagen druk geritmeerd laatgotisch koor met 18de-eeuwse oostsacristie terwijl het driebeukig schip, de noord- en zuidsacristie en de westtoren getuigen van de neogotisch genspireerde verbouwing en uitbreiding naar ontwerp van provinciaal architect Louis Van Arenbergh (1834-1882).

artistieke waarde

de door een spitsboogarcade op gedrongen zuilen gearticuleerde sfeervolle binnenruimte is gestoffeerd met neogotisch meubilair uit het einde van de 19de eeuw en met twee, fraaie barokaltaren uit de 17de en 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Germanus

Kerkstraat 2 (Kortenaken)
De Sint-Germanuskerk van Miskom is een in bak- en natuursteen opgetrokken bescheiden parochiekerk waarvan het koor dateert uit circa 1600 en het schip in 1785 gedeeltelijk werd herbouwd. In 1874-1877 werd ze uitgebreid naar ontwerp van Louis van Arenbergh.