Herenhuis de Liser met voortuin en boomgaard

Herenhuis met voortuin en boomgaard en kapel

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis de Liser, bestaand uit het hoofdgebouw met bijgebouw, en de voortuin en de hoogstamboomgaard.

Waarden

Het herenhuis met voortuin en boomgaard is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

van het interieur met onder andere schouwmantel in Empirestijl, gang met vloer in ruitenpatroon en met meanderboord en met marmerimitatie bij de wanden.

historische waarde

als in kern 18de-eeuwse woning van het stadstype van drie bouwlagen en geplaatst onder schilddak, met bakstenen doch oorspronkelijk bepleisterde gevels, in de vroege 19de eeuw met rondboogvensters aangepaste voorgevel, aansluitend ouder doch lager volume met voutekamer op bakstenen kelder en een indrukwekkende ruime zolder met gaaf bewaard gebinte en "bekistingen" die de schoorstenen ondersteunen en ze tot in de nok geleiden.

historische waarde

van de voortuin met ligusterhaag, buxus en geleide linden en van de boomgaard met hoogstammig fruit, het geheel een historisch onverbrekelijk deel uitmakend van het woonhuis.

Herenhuis de Liser

Grote Baan 193 (Aalst)
Het laatclassicistisch herenhuis werd begin 19de eeuw in opdracht van Ferdinand de Liser verbouwd en uitgebreid. Op de plaats van dit gebouw stond een oudere constructie die voor de bouw gedeeltelijk moest worden afgebroken. Van deze oude constructie bleven enkele getuigen bewaard in het voormalige verblijf voor het huispersoneel en de kelders.