Beschermd monument

Bijlokeklooster

Abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijloke

Geografisch pakket Gent
definitieve beschermingsbesluiten: 29-11-1943  ID: 97

Beschrijving

De oorspronkelijke bescherming van 29/11/1943, omvatte ook het poortgebouw en de conciƫrgewoning langsheen de Godshuizenlaan; dit deel werd echter opgeheven in 1991. Deze bescherming betreft momenteel dus enkel de gebouwen van het Bijlokeklooster met kerk en museum.

Waarden

De Abdij Onze-Lieve-Vrouw Bijloke, museum, klooster en kerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde:

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7B, 7C, 7D, 7E, 7F, 7G, 8, Godshuizenlaan 2B, Jozef Kluyskensstraat 6 (Gent)
Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster van cisterciƫnzerinnen, heden tevens Oudheidkundig Museum "De Bijloke".

Muurschilderingen in de Abdij van de Bijloke

Godshuizenlaan 2, 2B (Gent)
Sporen van muurschilderingen in de kapel reeds vermeld in 1854. Ontdekking van de medaillons bij onderzoek in 1994 nadat de kapel kort tevoren grotendeels ontpleisterd was.Waardevol monumentaal geconcipieerd ensemble van 14de-eeuwse muurschilderingen in het refectorium.