Bijlokeklooster

Straat Bijlokekaai, Jozef Kluyskensstraat
Locatie Bijlokekaai 3, Jozef Kluyskensstraat 2, Jozef Kluyskensstraat 2 (Gent)

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-7, 2-8, 7B-G, Jozef Kluyskensstraat 2-6, Godshuizenlaan 2, 2B, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster van cisterciënzerinnen, heden tevens Oudheidkundig Museum "De Bijloke".

Muurschilderingen in de Abdij van de Bijloke

Godshuizenlaan 2, 2B, Gent (Oost-Vlaanderen)

Sporen van muurschilderingen in de kapel reeds vermeld in 1854. Ontdekking van de medaillons bij onderzoek in 1994 nadat de kapel kort tevoren grotendeels ontpleisterd was.Waardevol monumentaal geconcipieerd ensemble van 14de-eeuwse muurschilderingen in het refectorium.

Beschrijving

De oorspronkelijke bescherming van 29/11/1943, omvatte ook het poortgebouw en de conciërgewoning langsheen de Godshuizenlaan; dit deel werd echter opgeheven in 1991. Deze bescherming betreft momenteel dus enkel de gebouwen van het Bijlokeklooster met kerk en museum.

Waarden

De Abdij Onze-Lieve-Vrouw Bijloke, museum, klooster en kerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde: