Beschermd monument

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte: oude delen

Waarden

De toren, de viering, het koor, het transept, alsmede de eerste drie oostelijke traveeën van het schip en de zijbeuken der Onze-Lieve-Vrouwekerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde:

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Constructie van Doornikse steen ingeplant op de hoogste plaats van Mariakerke, waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk. Ten zuiden, kerkhof met rechtlijnige paden, in 1873 ontworpen. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.