Watermolen Cottemmolen: kollergang

Kollergang en watermolen Cottemmolen: omgeving

De kollergang bij de watermolen Cottemmolen is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische en historische waarde als volgt werd gemotiveerd: “als materiële getuige van de zeldzaam geworden inplanting van een oliemolen tegenover een graanwatermolen en als materiële getuige van de specifieke geschiedenis van de betrokken watermolensite".

• Onroerend Erfgoed – Industrieel Erfgoed, DO000818, Cottemmolen: kollergang en omgeving, advies KCML (1991).

Waarden

De Kollergang, restant van een oliemolen op de rechteroever van de beek ter hoogte van de Cottemmolen (watermolen), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in casu documentaire waarde:

Watermolen Cottemmolen

Molenstraat 36 (Erpe-Mere)
Fraaie nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek, met bewaarde sluis en ijzeren scheprad; bijhorende gesloten hoeve. Molen vermeld in 1571 , huidige gebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw of de 19de eeuw. Prachtig gelegen in een beboomd landschap met wandelpad langs de Molenbeek. Molen in het verlengde van de molenaarswoning onder afgewolfd pannen zadeldak. In de weide op de rechter oever van de beek staan een stel verticale plettermolens, restant van een oliemolen, opgesteld.