Beschermd monument

Watermolen De Graevemolen

Watermolen De Graevemolen met toebehoren
definitieve beschermingsbesluiten: 17-02-1994  ID: 2622

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen De Graevemolen met het molenhuis met aanhorigheden, de schoorsteen en alle roerend werk met inbegrip van het oude bovenslagrad, de vier koppels maalstenen en toebehoren, de kollergang, de graankuiser, de haverpletter, het luiwerk, de assen en het raderwerk.

Waarden

De watermolen De Graevemolen, inbegrepen het molenhuis met aanhorigheden, de schoorsteen en alle roerend werk met inbegrip van het oude bovenslagrad, de 4 koppels maalstenen en toebehoren, de kollergang, de graankuiser, de haverpletter, het luiwerk, de assen en het raderwerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als 19de-eeuwse watermolen met ijzeren maalzolder en industriƫle elementen zoals de schoorsteen.

Is de bescherming van

Bosstraat 25 (Erpe-Mere)
Achter een recent, "in stijl opgetrokken" (sic) (storend) woonhuis: voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse(?) kern.