Parochiekerk Sint-Sebastianus met omheiningsmuur en toegangstrappen

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Linkebeek
Deelgemeente Linkebeek
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 1B (Linkebeek)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23100/101.1
  • 4.01/23100/104.1
  • 4.01/23100/106.1
  • OB001458

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Sebastianus

Kerkstraat 1B, Linkebeek (Vlaams-Brabant)

Classicistische kerk, opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw met integratie van zandstenen resten van een oudere kerk, toegangkelijk via toegangstrappen in omringend en ommuurd grasperk op de plaats van het oorspronkelijk kerkhof.

Beschrijving

De Parochiekerk Sint-Sebastianus te Linkebeek, is beschermd als monument met inbegrip van de kerkhofmuur en toegangstrappen.

Waarden

De Sins-Sebastianuskerk met inbegrip van de kerkhofmuur en trappen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Voormalige dochterkerk van Sint-Genesius-Rode en afhankelijkheid van de benedictinessenabdij van Vorst, vermoedelijk circa 1110 gesticht door de Brabantse hertog Godfried III met de Baard.
Bak- en natuurstenen plattelandskerk met driebeukig schip, rechthoekig koor, transept en ingebouwde westtoren met middeleeuwse kern (1470?) in de periode 1751-1788 in classicistische stijl verbouwd met behoud van oude parementgedeelten.

artistieke waarde

Classicistische binnenruimte, geritmeerd door een zuilenarcade die de nog archaïsche kruisribgewelven opvangen en gestoffeerd met overwegend 17de- en 18de-eeuws meubilair.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.