Adegem Canadian War Cemetry

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Adegem
Straat Prins Boudewijnlaan
Locatie Prins Boudewijnlaan zonder nummer (Maldegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43010/137.1
  • OO003380

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Adegem Canadian War Cemetry

Prins Boudewijnlaan zonder nummer, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

Adegem Canadian War Cemetery, de Canadese oorlogsbegraafplaats van Adegem, werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de Canadian War Cemetery van Adegem.

Waarden

Britse militaire begraafplaats, Adegem Canadian War Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: : Deze Britse militaire begraafplaats is één van de weinige verzamelplaatsen, die na de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen zijn aangelegd. Bovendien staat deze begraafplaats bijna volledig in het teken van de Canadese troepen en hun bijdrage in de 'Operatie Switchback', waarbij de zuidelijke oevers van de Schelde ondanks heftig Duits weerwerk, werden bevrijd in oktober 1944. Maar liefst 845 van de 1155 doden die er begraven liggen, hadden de Canadese nationaliteit. De aanleg van de begraafplaats werd gerealiseerd door genietroepen van de 'Third Cemetery Construction Unit' van het Canadese leger, in samenwerking met de lokale bevolking.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Adegem Canadian War Cemetery is aangelegd in een grasvlakte, dat nagenoeg volledig omzoomd wordt door bomen. Vandaar dat de begraafplaats een hoge landschappelijke waarde heeft en een vredige sereniteit uitstraalt. Bovendien wist architect Philip Hepworth door middel van een beperkt aantal architecturale elementen de begraafplaats bijzonder stijlvol in te richten. De toegangspartij , het 'Cross of Sacrifice' en het schuilgebouw staan op eenzelfde as, waarrond de perken symmetrisch zijn aangelegd. Esdoorns, Canadees symbool bij uitstek, staan volgens een welbepaald patroon geschikt tussen deze perken. De open grasvlakte vooraan fungeert als 'gardens of rest'.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.