Spoorwegbrug over Schipdonkkanaal

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem, Eeklo
Deelgemeente Adegem, Eeklo
Straat Loskaai, Balgerhoeke
Locatie Balgerhoeke zonder nummer (Eeklo), Loskaai zonder nummer (Maldegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43010/120.1
  • OO003121

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Spoorwegbrug

Loskaai zonder nummer, Balgerhoeke zonder nummer, Maldegem, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Spoorhefbrug over het Schipdonkkanaal in de wijk Balgerhoeke. Brug gelegen op de spoorlijn Eeklo-Brugge, die voor normaal verkeer buiten dienst werd gesteld maar tussen Eeklo en Maldegem nog geregeld als historische spoorlijn (hoofdzakelijk met stoomtreinen) wordt gebruikt.

Beknopte karakterisering

Typologiebruggen, sporen
Dateringna WO II

Beschrijving

De bescherming omvat de spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal in Balgerhoeke die Adegem en Eeklo met elkaar verbindt.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

De spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal in Balgerhoeke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

De brug is typologisch een goed bewaard voorbeeld van een hefbrug voor spoorwegverkeer van 1947, op de lijn Eeklo-Maldegem, aangelegd in 1862, met twee vaste oeververbindingen en een valconstructie op zware, geklonken lijfplaten van met onderling gekoppelde heftorens bestaande uit geklonken, deels gelaste open vakwerkbalken op betonnen voeten; met bovenop de heftorens vrij zware kabelschijven; met versterkte verbindingen tussen de heftorens en kabelschijflageringen met geklonken hoekprofielen; met contragewichten die buiten de heftorens bewegen. De houten dukdalven zijn nog aanwezig.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.