Reeks neoclassicistische burgerhuizen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 20-09-2010 tot 29-03-2019

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lange Van Ruusbroecstraat
Locatie Lange Van Ruusbroecstraat 101, Lange Van Ruusbroecstraat 103, Lange Van Ruusbroecstraat 105, Lange Van Ruusbroecstraat 107, Lange Van Ruusbroecstraat 109, Lange Van Ruusbroecstraat 45A, Lange Van Ruusbroecstraat 47, Lange Van Ruusbroecstraat 49, Lange Van Ruusbroecstraat 51, Lange Van Ruusbroecstraat 53, Lange Van Ruusbroecstraat 57, Lange Van Ruusbroecstraat 63, Lange Van Ruusbroecstraat 65, Lange Van Ruusbroecstraat 79, Lange Van Ruusbroecstraat 83, Lange Van Ruusbroecstraat 85, Lange Van Ruusbroecstraat 87, Lange Van Ruusbroecstraat 89, Lange Van Ruusbroecstraat 91, Lange Van Ruusbroecstraat 99 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de omvattende vaststelling van

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 45, Antwerpen (Antwerpen)

Half vrijstaand neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd rond 1885 voor de weduwe André Gommers-Van Aelst, een cementhandelaar uit de Koolstraat 2 in Borgerhout.

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 47, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis, in 1889 getekend door architect Guillaume Van Oenen in opdracht van F. De Bom, een juwelier gevestigd op het De Coninckplein 18 in Antwerpen.

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 57, Antwerpen (Antwerpen)

Deze neoclassicistische burgerwoning werd net als de twee inmiddels verbouwde, identieke flankerende woningen gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks woningen verder in de Lange Van Ruusbroecstraat.

Neoclassicistisch ensemble

Lange Van Ruusbroecstraat 85-91, Raafstraat 18, Antwerpen (Antwerpen)

Op de hoek van de Lange Van Ruusbroec- en de Raafstraat liet de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in 1892 een ensemble van in totaal zeven huizen ontwerpen door architect Albert Arnou.

Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 49-53, Antwerpen (Antwerpen)

Samenstel van drie neoclassicistische burgerhuizen, opgetrokken kort na de start van de ontwikkeling van Zurenborg in de jaren 1880.

Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 63-65, Antwerpen (Antwerpen)

Ensemble van twee identieke, gespiegelde neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd volgens een dossier uit 1892 opgemaakt door de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 79, 83, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak, uit de laatste kwart van de 19e eeuw.

Neoclassicistische huizenrij

Lange Van Ruusbroecstraat 99-107, Antwerpen (Antwerpen)

Evenwichtig opgebouwd, symmetrisch ensemble van vijf neoclassicistische burgerhuizen, opgetrokken rond 1894 in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak, uit de laatste kwart van de 19e eeuw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.