Classicistisch burgerhuis

Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Keizersplein
Locatie Keizersplein 49 (Aalst)

Keizersplein 49, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Classicistisch burgerhuis uit de 19de eeuw, met geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen en guirlandes.

Typologieburgerhuizen
Stijlclassicisme
Datering19de eeuw

Beschrijving

De bescherming omvat het classicistisch burgerhuis uit de 19de eeuw met geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen en guirlandes.

Keizersplein 49 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als 19de-eeuwse stadswoning met bepleisterde lijstgevel onder zadeldak, met imitatiebanden uitgewerkt gelijkvloers, in stucco uitgevoerde geprofileerde vensteromlijstingen, bekroond met sluitsteen en liggende festoenen, casementen onder gevelcordons, vensters bij gelijkvloers met buitenluiken, geaccentueerde linkertravee met poort in arduinen omlijsting en vensterbalkon.

artistieke waarde

van de traphal met trappaal en ijzeren trapleuning, dooreenlopende plaatsen met bewaarde toegangsdeuren en schouwen, oorspronkelijke tuinkamer met driezijdige erker-afwerking waarin glas-in-loodraam in een late art-decostijl van rond 1940.