Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Cornelius: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Cornelius en omgeving

De omgeving van de parochiekerk Sint-Cornelius is beschermd als landschap.

De afbakening van deze bescherming omvat een drietal herbergen op de Markt van Aalter, de voormalige kerkhofmuur, een oorlogsmonument en de pastorie horend bij de parochiekerk. De parochiekerk zelf werd in hetzelfde besluit beschermd als monument, maar maakt geen deel uit van deze bescherming als landschap.

Waarden

De omgeving van de Sint-Corneliuskerk is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Drie herbergen

Markt 11-14 (Aalter)
Doorlopende gevelwand na de vergroting van het plein in 1856-57, ter vervanging van de vroegere herbergen Het Wethuus, Het Schepenhuus en De Zwaan.

Pastorie Sint-Corneliusparochie met tuin

Brevierweg 8 (Aalter)
Pastorie met ommuurde tuin gebouwd onder leiding van de gebroeders Eugeen en Louis Vuylsteke in 1847 op de plaats van de oude pastorie, daterend van 1616. Voortuintje met ijzeren hek en afsluiting tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.