Dorpskern Overijse

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 16-10-1980 tot heden

Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Waversesteenweg, Just. Lipsiusplein, Stationsstraat, Gebr. Danhieuxstraat, Brusselsesteenweg, Maurits Coomansstraat, Nestor Rowiesstraat, Kardaan, Fezelarenstraat, Begijnhof, Heuvelstraat, Begijnhofplein, Pastoriestraat, P.I. Taymansstraat, Leegheid, J. Bt. Dekeyserstraat, Solheide
Locatie Begijnhof, Begijnhofplein, Brusselsesteenweg, Fezelarenstraat, Gebr. Danhieuxstraat, Heuvelstraat, J. Bt. Dekeyserstraat, Just. Lipsiusplein, Kardaan, Leegheid, Maurits Coomansstraat, Nestor Rowiesstraat, P.I. Taymansstraat, Pastoriestraat, Solheide, Stationsstraat, Waversesteenweg (Overijse)

• 4.02/23062/103.1
  • 4.02/23062/104.1
  • OB000686

Dorpskern Overijse

Het centrum van Overijse met het dorpsplein rond de kerk, het kasteel Isque en het voormalige begijnhof als kernen.

Afspanning De Bonte Os

Waversesteenweg 2, Overijse (Vlaams-Brabant)

Zeven traveeën brede constructie in bak- en zandsteenstijl met twee bouwlagen onder zadeldak, teruggaand tot de 16de eeuw en 17de eeuw, doch met latere aanpassingen.

Beeld Justius Lipsius

Just. Lipsiusplein zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Borstbeeld van Justus Lipsius naar ontwerp van Edouard François Marchant, geplaatst op een hoge hardstenen sokkel naar ontwerp van architect Dumont, inhuldiging op 28 juni 1853.

Begijnenhuisje

Begijnhof zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Ten zuidoosten van de begijnhofkapel, en iets op de helling ingeplant, éénlaags huisje van acht ongelijke traveeën, afgedekt met een zadeldak (pannen); oudere kern verstopt achter een beraapte gevelbepleistering die nog de ankercijfers 2 en 8 laat zien.

Begijnhofkapel

Gebouw van bak- en zandsteen onder zadeldak bekroond met een leien klokkenruiter, meerdere bouwcampagnes af te lezen in naden en verschillen in het metselwerk.

Brouwerij

Waversesteenweg 4, 4A, Overijse (Vlaams-Brabant)

Doodlopend steegje met oude bakstenen brouwerij uit eind 18de, begin 19de eeuw, op het einde van het steegje bevindt zich de romp van een waterpomp.

Brouwerij Brasserie du Béguinage

J. Bt. Dekeyserstraat 24, Overijse (Vlaams-Brabant)

Industriële constructie van baksteen, gebouwd begin 19de eeuw, definitieve vorm is begin 20ste eeuw tot stand gekomen.

Brouwerswoning brouwerij Lootvoet

Waversesteenweg 62A, Overijse (Vlaams-Brabant)

Gebouwen van baksteen onder zadeldak, met mooi hout- en lijstwerk, gegroepeerd rondom een binnenplaats en gedateerd 1905.

Just. Lipsiusplein 15, Overijse (Vlaams-Brabant)

Drie traveeën breed rijhuis met twee verdiepingen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Just. Lipsiusplein 3, 4, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak met verbouwde begane grond, kern uit de 17de-18de eeuw doch aangepast.

Waversesteenweg 6, Overijse (Vlaams-Brabant)

Tweeverdiepingshuis van vier traveeën met zadeldak en twee dakkapellen, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Heuvelstraat 44, Overijse (Vlaams-Brabant)

Burgerhuis met beraapte bepleistering uit begin 20ste eeuw, links naast de woning doorgang afgesloten met uitgewerkt smeedijzeren hekken.

Heuvelstraat 42, Overijse (Vlaams-Brabant)

Onderkelderd dubbelhuis met neoclassicistische gecementeerde gevel en begin 20ste-eeuws uitzicht.

Heuvelstraat 2-4, Overijse (Vlaams-Brabant)

Burgerhuis met beraapte gevel, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak met rechts uitbreiding van één travee, kadastraal geregistreerd in 1886.

Just. Lipsiusplein 13, Overijse (Vlaams-Brabant)

Dubbelhuis uit de 17de-, 18de eeuw, twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, links vergroot met twee traveeën tijdens de 19de eeuw.

Waversesteenweg 10, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuis met beraapte voorgevelbepleistering met hoekstenen, twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw.

Just. Lipsiusplein 18, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuis met twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 18de eeuw, beraapte voorgevelbepleistering en stucomlijsting der bovenvensters uit de 19de eeuw.

Just. Lipsiusplein 16, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuis van twee en een halve verdieping onder zadeldak, aangepast tijdens de 19de eeuw doch met een oude kern.

Fezelarenstraat 2-4, Overijse (Vlaams-Brabant)

Gecementeerd tweeverdiepingshuis onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.

Dorpswoningen

Just. Lipsiusplein 10, 11, Overijse (Vlaams-Brabant)

Dorpswoningen van elk twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, huidig aspect uit de 19de eeuw doch zijpuntgevel met vlechtingen wijzend op een oudere kern.

Huis Calotte

Waversesteenweg 50, Overijse (Vlaams-Brabant)

Zeven traveeën brede constructie met twee verdiepingen en een zadeldak (leien), gedateerd anno MDCCLXXXI boven een afbeelding van een posthoorn; naar verluidt heden "huis Calotte", doch voorheen afspanning "De Hoorn", reeds vermeld in de 15de eeuw doch de huidige constructie daterend van 1781.

Justus Lipsiushuis met tuin

P.I. Taymansstraat 10, Overijse (Vlaams-Brabant)

Het gebouw bestaat uit een 16de-eeuwse kern met een 18de-eeuws bijgebouw en 19de-eeuwse toren.

Kasteel Isque

Waversesteenweg 41, Stafh. Braffortlaan 2, Overijse (Vlaams-Brabant)

Het gebouw in bak- en zandsteen bestaat uit een lange vleugel van veertien traveeën en dan nogmaals zes traveeën tussen trapgevels onder zadeldak en een haaks bijgebouw van drie traveeën onder zadeldak, opklimmend tot einde 16de- of begin 17de eeuw met verbouwingen in de 18de eeuw.

Maalderij De Vuurmolen

Begijnhof 17, Overijse (Vlaams-Brabant)

Industriële graanmaalderij met stoomaandrijving hoofdvolume gebouwd in 1902 in gewapend beton, gedurende de jaren 1920 uitbreiding onder zadeldaken ten westen en rond 1955 een tweede uitbreiding in beton en baksteen ten oosten.

Oorlogsgedenkteken

Oorlogsmonument gevormd door een hardstenen sokkel waarop een in brons gegoten, gevleugelde vrouwenfiguur, naar ontwerp van Marcel Rau, ingehuldigd in 1921 en na 1945 aangevuld met de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Parochiehuis

Heuvelstraat 46, Overijse (Vlaams-Brabant)

Bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, recente cementering.

Parochiekerk Sint-Martinus

Zandstenen kruisbasiliek met 12de-eeuwse romaanse westtoren, gotische midden- en dwarsbeuk en koor van na 1489, herstelling aan beukgewelf in 1719 samen met wederopbouw zijbeuken, gelegen op een heuvelhelling met hoge zandstenen keermuur met trap.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastoriestraat 1, 1B, Overijse (Vlaams-Brabant)

Ommuurde pastorie met twee verdiepingen van vijf traveeën onder schilddak, gedateerd 1730 in een chronogram boven de deur.

Rijhuis

Just. Lipsiusplein 5, Overijse (Vlaams-Brabant)

Achteruitspringend rijhuis met twee verdiepingen van vier traveeën onder zadeldak (pannen), door ankers gedateerd 1693, doch met een in de 19de-20ste eeuw volledig aangepaste en gecementeerde gevel.

Rijhuis

Waversesteenweg 74, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuis met twee verdiepingen van drie traveeën en een zadeldak (pannen).

Rijhuis

Waversesteenweg 68, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuis van drie traveeën met twee verdiepingen en pannen zadeldak.

Rondbooginrijpoort

P.I. Taymansstraat 1A, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rondbooginrijpoort met zandstenen omlijsting voorzien van imposten, verankerde sleutel en rondboogdruiplijst, daterend uit 17de en 18de eeuw.

Rustoord la Marquise

Solheide 2, Overijse (Vlaams-Brabant)

Tweeverdiepingshuis onder pannen schilddak, met een nieuwe bakstenen voorgevel doch met een oudere kern.

Waversesteenweg 8, Overijse (Vlaams-Brabant)

Tweeverdiepingshuis van drie traveeën onder zadeldak, oude 18de-eeuwse kern.

Just. Lipsiusplein 14, Overijse (Vlaams-Brabant)

Diephuis met nieuwe bakstenen trapgevel en een pannen zadeldak, door ankers gedateerd 1692.

Just. Lipsiusplein 19, Overijse (Vlaams-Brabant)

Woonhuis afgedekt met een zadeldak, twee verdiepingen en een kelderverdieping uitziend op de Waversesteenweg, uit 17de-18de eeuw.

Stadswoningen

P.I. Taymansstraat 11-17, Overijse (Vlaams-Brabant)

Rijhuizen van doorgaans twee en een halve verdieping onder zadeldak, met oudere kern doch een huidig aspect uit de 19de eeuw.

Traditionele hal

Just. Lipsiusplein 9, Overijse (Vlaams-Brabant)

Voormalige hal in traditionele bak- en zandsteenstijl, na brand wederopbouw in 1504-1506 naar ontwerp van Antoon Keldermans de Oude, zeer grondig gerestaureerd en zelfs haast heropgebouwd in 1961-62.

Villa

P.I. Taymansstraat 12, Overijse (Vlaams-Brabant)

Woonhuis uit de 19de eeuw bij de omheiningsmuur van het Justus Lipsiushuis.

Beschrijving

De dorpskern van Overijse is beschermd als dorpsgezicht. De gevels op de grens van de afbakening (Heuvelstraat) maken deel uit van de bescherming.

Waarden

De Dorpskom van Overijse is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de: