Boerentopiary van kip en haan

Beschrijving

De topiary van kip en haan in een afsluitingshaag langs de Houtenmolenstraat te Buggenhout is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 2,5 meter rond de topiary is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De boerentopiary van kip en haan met een straal van 2,5 meter is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De boerentopiary vormt een historische eenheid met een hoeve uit 1753, waarvan ze het erf afsluiten. Boerentopiary was vroeger een veel meer voorkomend landschappelijk gegeven; de locatie vormt er een gaaf voorbeeld van.

artistieke waarde

De boerentopiary vormt een uitgesproken beeldbepalend object, mede door de hoogte en de mooie kunstsnoeivorm.

Afsluitingshaag met topiary van in haan en kip geschoren taxus

Houtenmolenstraat 53 (Buggenhout)
Langs de Houtenmolenstraat te Buggenhout bevindt zich een geschoren taxushaag van 18 m lengte en 110 cm hoogte, waarin zich twee geschoren vormen van tuintopiary bevinden (‘kip’ en ‘haan’) met een hoogte van 5,5 m. De haag en topiary vormen een historische eenheid met een hoeve uit 1753, waarvan ze het erf afsluiten aan de straatkant.