Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Opstaldries

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
86558
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/86558

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het huidige Opstalplein bezit als begraasde open ruimte aan een driesprong visueel een drieskarakter. Ten zuiden tegenover de hoeve Opstalplein nummer 22 staat een bomenrij van vier knotwilgen. De noordelijke uitloper van het grasland is eveneens beboomd en is bovendien nog gemarkeerd door een merkwaardige dubbele wegkapel van 1875 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Opstaldries

Opstalplein zonder nummer (Dendermonde)
Het huidige Opstalplein bezit als met gras begroeide open ruimte aan een driesprong visueel een drieskarakter. Ten zuiden tegenover de hoeve Opstalplein nummer 22 staat een bomenrij van vier knotwilgen. De noordelijke uitloper van het grasland is eveneens beboomd en is bovendien nog gemarkeerd door een merkwaardige dubbele wegkapel van 1875 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Is de omvattende vaststelling van

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Opstalplein zonder nummer (Dendermonde)
Kapel, gebouwd in 1875, zie jaartalsteen boven de plint. De dubbele kapel in een sobere neogotische stijl met trechtervormig grondplan en twee uitgewerkte zichtgevels werd opgetrokken uit baksteenmetselwerk en natuursteen voor de plint en decoratieve onderdelen.