Watermolen

Beschermd monument van 17-02-1994 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Erpe-Mere
Deelgemeente Ottergem
Straat Ruststraat
Locatie Ruststraat 10 (Erpe-Mere)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41082/114.1
  • 4.01/41082/138.1
  • OO000797

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen

Ruststraat 10, Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)

Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen, met inbegrip van het molengebouw en aanhorigheden, het sluiswerk, de sluismuren, het roerend werd waaronder de builinstallatie (G.V.), de haverpletter (Z.1), de ‘trieur’ (G.V.), het afzuigsysteem, de elektrische motor, de cilindermolen ‘Midget Maxima Roller Mill nr. 309’, de cycloon, het luiwerk, de drie koppels stenen, het waterrad, de raderen en dergelijke.

Waarden

De watermolen, met inbegrip van het molengebouw en aanhorigheden, het sluiswerk, de sluismuren, het roerend werd waaronder ook de builinstallatie (G.V.), de haverpletter (Z.1), de ‘trieur’ (G.V.), het afzuigsysteem, de elektrische motor, de cilindermolen ‘Midget Maxima Roller Mill nr. 309’, de cycloon, het luiwerk, de 3 koppels stenen, het waterrad, de raderen en dergelijke, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als waterkorenmolen met volledige en maalvaardige uitrusting uit de 19de en 20ste eeuw, met archeologische sporen die wijzen op de vroegere aanwezigheid van een stoommachine.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.