Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Sint-Jansparochie: pastorietuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie Sint-Jansparochie met aanhorigheden, pastorietuin met tulpenboom

Beschrijving

De tuin bij de pastorie, gelegen langs de Pastoor Vandersandestraat te Tervuren, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de pastorietuin, de kapel van de Heilige Rita en het Mariapark met Lourdesgrot. De als monument beschermde pastorie met aanhorigheden en de tulpenboom in de tuin maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke waarde van de pastorietuin als volgt: als omgevend bestanddeel van een fraai beplante tuin rond een monument.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DV000603, Pastorie met aanhorigheden (S.N., 1981).

De pastorietuin is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Kapel Heilige Rita

Hertenbergstraat (Tervuren)
Kapel opgetrokken uit witte, hergebruikte natuursteen onder een geknikt zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1957.

Mariapark met Lourdesgrot

Duisburgsesteenweg (Tervuren)
Grot in eenvoudige cementrustiek met enkele zitbanken ervoor, gelegen in een klein Mariapark en gebouwd in de periode 1878-1880.

Pastorie Sint-Jansparochie met aanhorigheden en tuin

Pastoor Vandersandestraat 34 (Tervuren)
Vroeg 17de-eeuwse pastorie met 18de-eeuwse aanpassingen, aan de straat toegankelijk via een overluifelde toegangspoort, ten noorden de resten van het ommuurde neerhof, ten zuiden en ten oosten de ruime tuin met vijver en Lourdesgrot.