Pastoriesite met magnolia

Beschrijving

De pastoriesite, omvattende de pastorie, de Kapel der Congregatie, de pastorietuin en de magnolia, is beschermd als monument.

Waarden

Pastoriesite met magnolia, met inbegrip van een cirkel met straal van tien meter vanaf de stam en 'Kapel der Congregatie' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: : De esthetische waarde van de Magnolia x soulangeana wordt bepaald door zijn mooie representatieve groeivorm. De heester heeft als gevolg van zijn natuurlijke groei twee stammen en heeft hierdoor een bijzondere mooie habitus. De magnolia is in de voortuin aangeplant en is hierdoor een beeldbepalend element. De voorjaarsbloei van de magnolia is enorm imposant.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: : De Magnolia x soulangeana is een mooi exemplaar van de in de begin van de 19de eeuw ontstane variëteit van deze magnolia.

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : De voormalige pastorie, gebouwd in 1772 in opdracht van de Sint-Salvatorabdij van Ename, is typologische nog duidelijk herkenbaar als pastorie met achterin gelegen woning en in U-vorm ingeplante bijgebouwen links en rechts van de voortuin die afgesloten is door de gebruikelijke bakstenen muur en toegangshek. De 18de-eeuwse woning werd begin 20ste eeuw deels verhoogd en aangepast volgens plannen van architect Henri Geirnaert van 1901. Volgens de tijdsgeest werd in 1871 door de pastoor in de pastorietuin een kapel van de Congregatie met zondagschooltje gebouwd. De magnolia vormt een historische eenheid met een religieus bouwkundig element, de pastorie van Welden. Het geheel van deze erfgoedsite wordt hierdoor versterkt. Het gebruik van een magnolia in een voortuin van de pastorie is een traditioneel gegeven.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Architectuurhistorisch is het pastoriegebouw een interessant voorbeeld van een 18de-eeuws gebouw met behouden aanhorigheden en een in het begin van de 20ste eeuw aangepast woonhuis met een voor die tijd kenmerkende beraping met contrasterend lijstwerk. De Kapel van de Congregatie is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk het ontstaan van congregaties voor parochianen in de 19de en vroege 20ste eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de detaillering. De kapel heeft ook een belangrijke ensemblewaarde wegens de situering, zij maakt deel uit van een katholieke groep in het centrum van Welden waartoe ook de pastorie, de kerk en kerkhof behoren. Hierdoor is deze pastoriesite ook zeer representatief en toonaangevend voor de pastorie en haar evolutie van de 18de tot het einde van de 20ste eeuw.

sociaal-culturele waarde

Binnen de context van het landelijke dorpscentrum neemt de vroegere pastorie met Kapel van de Congregatie en ruime tuin een belangrijke en beeldbepalende plaats in. Ze vormen zowel architecturaal als sociaal-cultureel een belangrijk herkenningspunt binnen de dorpskom en maken deel uit van het collectieve geheugen van de dorpsgemeenschap.

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie en tuin

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.

Is de omvattende bescherming van

Magnolia pastorietuin Welden

Kouterstraat 2 (Oudenaarde)
De magnolia (Magnolia x soulangeana) bevindt zich in de voortuin van de pastorie in de dorpskern van Welden. Vermoedelijk werd hier rond 1901, in de periode waarin de pastorie verbouwd werd, een solitaire tweestammige magnolia (Magnolia x soulangeana) aangeplant ten oosten van het pad tussen het hek en de voordeur.

Pastorietuin

Voormalige pastorietuin met een ingesloten voortuin en een ruime achtertuin die nog een aantal relicten van zijn vroegere aanleg bevat.