Bizonbeelden en gedenkplaten van de Ohiobrug

De bizonbeelden en gedenkplaten van de Ohiobrug zijn samen beschermd als monument.

Waarden

De bizonbeelden en gedenkplaten van de Ohiobrug zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De expressieve beelden van Amerikaanse bizons hebben hoge esthetische kwaliteiten, zij getuigen van een hoogwaardige plasticiteit en zijn zeldzame voorbeelden van monumentale diersculpturen op openbare plaatsen in ons land. De oorspronkelijke beelden vertoonden in de ornamentele detaillering kenmerken van de art-decostijl uit het interbellum.
De betonnen bizonbeelden getuigen van het oeuvre van een gerenommeerde Franse kunstenaar, oud-strijder Paul Moreau-Vauthier die vooral bekendheid verwierf als ontwerper van de demarcatiepalen die werden opgericht op de punten waar de frontlijn de grote wegen kruist.
Na de vernielingen van de Tweede Wereldoorlog werd de brug volledig gereconstrueerd en werden de bizons hermaakt in kunststeen door de vooraanstaande Dendermondse beeldhouwer Jos De Decker, hij baseerde zich op de oorspronkelijke beelden.

historische waarde

De bizonbeelden en de gedenkplaten zijn een onderdeel van een brug als oorlogsmonument dat op een bijzondere manier uitdrukking geeft aan de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. De verdwenen brug is een zeldzaam gedenkteken opgericht door een Amerikaanse staat, meer bepaald de staat Ohio.
De Verenigde Staten van Amerika verklaarden Duitsland de oorlog op 6 april 1917 onder druk van de geallieerden en om economische redenen, ook zal het vernietigen door de Duitsers van Amerikaanse koopvaardijschepen en oorlogsbodems een rol gespeeld hebben bij hun deelname aan de strijd, nog een bijkomend element vormde een onderschept telegram (Zimmermanntelegram) waarin de Duitsers trachtten Japan en Mexico voor hun zaak te winnen. Vier Amerikaanse divisies van het landleger streden in België. Twee infanteriedivisies, de 37ste en 91ste van het American Expeditionary Force (A.E.F.) werden ingezet op 30 oktober 1918 tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief, de 91ste divisie ten zuiden van Waregem en de 37ste divisie langsheen de spoorweg te Olsene, en konden in de volgende dagen oprukken naar de Schelde in Oudenaarde. Ter herdenking van de krijgsverrichtingen van het Amerikaans leger en de overtocht van de Schelde door de 37ste divisie van de landstrijdkrachten van de VS werd in 1929 een monumentale brug met bizonbeelden gebouwd als oorlogsmonument. De brug werd gebouwd en geschonken door de Battle Monument Commission van de staat Ohio, de gevallen soldaten van de 37ste divisie waren immers meestal uit deze staat afkomstig. Als locatie werd gekozen voor de plaats van de overtocht van de Schelde op 2 november 1918 en ter vervanging van de vernietigde oude brug. Het ontwerp van de brug is een creatie van het gerenommeerde Amerikaanse architectenbureau Walker en Weeks uit Cleveland (Ohio) in samenwerking met Franse beeldhouwers voor het sculptuurwerk.
De bewaarde betonnen bizonbeelden van de verdwenen brug van beeldhouwer oudstrijder Paul Moreau-Vauthier, vernieuwd na de schade van Wereldoorlog II in 1955, staan nog steeds symbool voor de Amerikaanse staat Ohio en de moed en kracht van de Amerikaanse militairen.
De bronzen herdenkingsplaten op de brug en op de sokkels van de beelden verwijzen naar de historische gebeurtenis en het tot stand komen van het gedenkteken.

sociaal-culturele waarde

De beelden en gedenkplaten van het gedenkteken herinneren niet alleen de Slag aan de Schelde tijdens het eindoffensief in België in 1918, maar onderstrepen ook het internationale karakter van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de inbreng van de Amerikaanse 37th division A.E.F. De beelden zijn van bijzondere betekenis als symbool voor de Amerikaanse staat Ohio en de inzet van het Amerikaanse leger tijdens Wereldoorlog I.

Ohiostraat (Oudenaarde)
Ter nagedachtenis van de Slag aan de Schelde schonk de Amerikaanse staat Ohio een brug als oorlogsgedenkteken, de Thirty-seventh Division Memorial Bridge, op de plaats waar de Amerikaanse troepen de Schelde overstaken. Op de brug werden bizonbeelden en gedenkplaten aangebracht. De brug werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog maar later terug opgebouwd, inclusief beelden en gedenkplaten.