Beschermd cultuurhistorisch landschap

Scheldemeersen: fase 2

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
8691
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8691

Besluiten

Scheldemeersen Eke en Zevergem
definitieve beschermingsbesluiten: 10-03-1997  ID: 3161

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Scheldemeersen te Eke en Zevergem (fase 2) zijn beschermd als landschap. De Scheldemeersen te Schelderode en Zevergem (fase 1), gelegen ten noordoosten van dit gebied, werden reeds eerder beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 4 november 1981.



Waarden

De Scheldemeersen te Eke en Zevergem zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

in casu landschappelijke waarde: Het betreft hier een vlakte waarin meersen, populierenaanplantingen, kleiputten het aspect bepalen; karakteristiek zijn de door greppels opgedeelde graslandpercelen; weilanden en grachten afgezoomd met knotwilgen; moerasruigten op afgegraven terrein, struwelen, opgeschoten griend (Wiedauwen), houtkanten, bermen en dijken, beken en met populieren afgeboorde landwegen brengen afwisseling in het rivierlandschap.

historische waarde

in casu geomorfologische waarde: De Scheldevallei ligt grotendeels op de rand van de Vlaamse Vallei; de vlakte is opgebouwd uit klei, die door de rivieren tijdens het atlanticum werd afgezet bij overstromingen, met afwisselende veenlagen in de valleikom; op de oeverwal hebben de afzettingen een grovere structuur en bevatten ze vrijwel geen veenmateriaal, zodat dit veensediment geschikt was voor de steenbakkerijbedrijvigheid.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: In de uiterwaarden van de Schelde ontstonden door eeuwenlang maaien en hooien natte soortenrijke hooilanden. Ten gevolge van de kalibratie van de Schelde en de intensieve drainage van het meersengebied blijven nog enkele restanten van de natte soortenrijke hooilanden over. Niettegenstaande het gebied nog een interessante flora bezit staan veel soorten op het punt te verdwijnen.
Ten gevolge van het “verdrogen” van de meersen werd voor wat de avifauna betreft reeds een grote achteruitgang vastgesteld.
Matig soortenrijke tot soortenrijke, vochtige tot drassige graslanden komen heden nog voor in het meersengebied te Zevergem (Oudmeers) en te Eke (de Ruigte).


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Scheldemeersen tussen Zevergem en Schelderode

Zevergem (De Pinte), Zwijnaarde (Gent), Melsen, Merelbeke, Schelderode (Merelbeke), Eke (Nazareth)
De Scheldemeersen van Zevergem-Schelderode vormen één van de weinige restanten van een aaneengesloten meersenlandschap in de Scheldevallei. Het gebied wordt gekenmerkt door de afwisseling van meersen, afgesneden meanders, populierenaanplantingen en door greppels opgedeelde graslandpercelen. Het kasteeldomein van Schelderode ligt op de steilrand.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Scheldemeersen: fase 1

Blijpoel, Klein Leenstraatje, Pont-Zuid, Trekweg (De Pinte), Brandegems Ham, Langeweide (Merelbeke)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scheldemeersen: fase 2 [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8691 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.