Gemeentehuis Merelbeke

Gemeentehuizen

Het gemeentehuis van Merelbeke is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Merelbeke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De raadzaal werd in neogotische stijl aangekleed met parketvloer, houten lambrisering (Pitch Pine?), gotische schouwen gepolychromeerde moerbalken op hardstenen consoles.
Het neogotische binnenschrijnwerk is kwaliteitsvol afgewerkt met bovendien een geschilderde houtimitatie op de deuren en omlijstingen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Gemeentehuis, politie- en postkantoor gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert bij de landelijke gemeentehuizen in neostijl.
De interne structuur bleef goed bewaard. De typische tweedeling is ook hier herkenbaar met een buitentrap die rechtstreeks naar de gemeenteraadzaal op de eerste verdieping leidt en functionele ruimtes op de benedenverdieping.
De bovenverdieping behield zijn interieuraankleding (in neogotische stijl aangeklede raadzaal met parketvloer, houten lambrisering (Pitch Pine?), gotische schouwen gepolychromeerde moerbalken op hardstenen consoles, in de gang een fraaie tegelvloer in de Belgische driekleur, binnenschrijnwerk met geschilderde houtimitatie).
Sporen wijzen op de gecombineerde functie van gemeentehuis en brandweerkazerne.
Op de benedenverdieping is het goed bewaarde cachot met verstevigde deur en kijkluik.

historische waarde

Gemeentehuis, politie- en postkantoor gebouwd in 1906 later uitgebreid met de naastliggende woning van burgemeester Hebbelynck.

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.

Hundelgemsesteenweg 622-624, Kerkstraat 2A (Merelbeke)
Op de hoek met Kerkstraat gebouwd gemeentehuis met rechts de later geannexeerde oorspronkelijke woning van burgemeester A. Hebbelynck, volgens archiefstukken en opschrift herdenkingssteen gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. L-vormig beeldbepalend neogotisch gebouw aansluitend bij de landelijke gemeentehuizen in neostijl.