Gemeentehuis Merelbeke

Beschermd monument van 11-06-2010 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Merelbeke
Deelgemeente Merelbeke
Straat Hundelgemsesteenweg
Locatie Hundelgemsesteenweg 622, Hundelgemsesteenweg 624 (Merelbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44043/128.1
  • OO003434

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis Merelbeke

Hundelgemsesteenweg 622-624, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Op de hoek met Kerkstraat gebouwd gemeentehuis met rechts de later geannexeerde oorspronkelijke woning van burgemeester A. Hebbelynck. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het gemeentehuis van Merelbeke is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Merelbeke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gemeentehuis, politie- en postkantoor gebouwd in 1906 later uitgebreid met de naastliggende woning van burgemeester Hebbelynck.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Gemeentehuis, politie- en postkantoor gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert bij de landelijke gemeentehuizen in neostijl.
De interne structuur bleef goed bewaard. De typische tweedeling is ook hier herkenbaar met een buitentrap die rechtstreeks naar de gemeenteraadzaal op de eerste verdieping leidt en functionele ruimtes op de benedenverdieping.
De bovenverdieping behield zijn interieuraankleding (in neogotische stijl aangeklede raadzaal met parketvloer, houten lambrisering (Pitch Pine?), gotische schouwen gepolychromeerde moerbalken op hardstenen consoles, in de gang een fraaie tegelvloer in de Belgische driekleur, binnenschrijnwerk met geschilderde houtimitatie).
Sporen wijzen op de gecombineerde functie van gemeentehuis en brandweerkazerne.
Op de benedenverdieping is het goed bewaarde cachot met verstevigde deur en kijkluik.

artistieke waarde

De raadzaal werd in neogotische stijl aangekleed met parketvloer, houten lambrisering (Pitch Pine?), gotische schouwen gepolychromeerde moerbalken op hardstenen consoles.
Het neogotische binnenschrijnwerk is kwaliteitsvol afgewerkt met bovendien een geschilderde houtimitatie op de deuren en omlijstingen.

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.