Houtkanten met wegedoorn

Houtig erfgoed

Beschrijving

De houtkanten met wegedoorn te Deinze zijn beschermd als monument. Een zone van 5 meter vanaf de perceelsgrens waarlangs de houtkant staat, soms aan één zijde, soms aan beide zijden, inclusief de zate van de openbare weg, is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De houtkanten met wegedoorn zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De locatie getuigt van verschillende historische motieven voor het planten van houtkanten (markeren van kadastrale grenzen, vastleggen van oevers van waterlopen, houtproductie) en van de historische beheersvorm ervan (hakhout).

De houtkanten vormen zeldzame beeldbepalende objecten in de Leievallei.

wetenschappelijke waarde

De locatie is genetisch belangrijk voor wegedoorn (Rhamnus catharticus), de hondsroosgroep (Rosa canina s.l.) en voor zwarte Els (Alnus glutinosa). Wegedoorn is één van de zeldzaamste heesters in Vlaanderen. Van de weinige gekende populaties in Oost-Vlaanderen is dit één van de grootste. Er zijn verschillende zogenaamde "kleine soorten" uit de hondsroosgroep op de locatie aanwezig en het betreft een grote populatie voor deze herkomstregio. Van zwarte els zijn zeer oude hakhoutstoven aanwezig, wat de kans op autochtonie zeer groot maakt.

Gemengde houtkanten in de Leivallei

Rekkelinge (Deinze)
De houtkanten bevinden zich in de Leievallei, in de buurt van de uitmonding van de Rekkelingebeek en ten zuiden van Vosselareput, tussen Deinze, Bachte-Maria-Leerne en Astene. Ze zijn deels aangeplant en deels spontaan ingevuld met andere houtige soorten.