Huis Beernaert: gevels

Woningen: gevels, binnenkoer en wintertuin

De gevels van het Huis Beernaert zijn beschermd als monument.

In hetzelfde besluit werd ook de binnenkoer beschermd als landschap. Later, in 1995 werd de bescherming van het monument uitgebreid tot alle gevels, bedaking en annexen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Vroeg 19de-eeuwse gevel met weinig versiering, maar zeer waardevol als inplanting in de site (Lijnwaadmarkt). De gevel naar de marktzijde is bepleisterd en gewoon wit geverfd."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000423, Lijnwaadmarkt 20: huis (gevels), (H. van den Bossche, 1975).

Lijnwaadmarkt 20 (gevels) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en aanvankelijk zeven traveeën, heden vijf, onder schilddak met dakkapel, uit begin 19de eeuw. Links aanpalende voormalige landelijke industriële aanbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft tot midden 19de eeuw met overwelfde kelder, mogelijke rest van oudere constructie. Lager en haaks aangebouwd voormalig koetshuis van vier traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.