Beschermd monument

Opstaldries

Beschermd monument van 05-01-2004 tot heden

ID
8716
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8716

Besluiten

Landelijke architectuur
definitieve beschermingsbesluiten: 05-01-2004  ID: 4162

Beschrijving

De rest van de Opstaldries te Schoonaarde, met inbegrip van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel, is beschermd als monument.Waarden

De rest van Opstaldries gevormd door het begraasd gehuchtplein met bomen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische en historisch-geografische waarde: Het Opstalplein, als afgebakende ruimte en visueel herkenbare rest van gemene weidegrond met bomen aan een driesprong, minstens in de tweede helft van de 18de eeuw aangeduid als Opstaldries en mogelijk teruggaand op een middeleeuwse dries, is een met de hoeve Opstalplein 22 gerelateerd begraasd gehuchtplein met drieskarakter, tevens gemarkeerd door enkele bomen en een wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het Opstalplein maakt ook door zijn beeldbepalend karakter voor de hoeve Opstalplein 22 integrerend deel uit van de rurale site.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Opstaldries

Opstalplein zonder nummer (Dendermonde)
Het huidige Opstalplein bezit als met gras begroeide open ruimte aan een driesprong visueel een drieskarakter. Ten zuiden tegenover de hoeve Opstalplein nummer 22 staat een bomenrij van vier knotwilgen. De noordelijke uitloper van het grasland is eveneens beboomd en is bovendien nog gemarkeerd door een merkwaardige dubbele wegkapel van 1875 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Is de omvattende bescherming van

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Opstalplein zonder nummer (Dendermonde)
Kapel, gebouwd in 1875, zie jaartalsteen boven de plint. De dubbele kapel in een sobere neogotische stijl met trechtervormig grondplan en twee uitgewerkte zichtgevels werd opgetrokken uit baksteenmetselwerk en natuursteen voor de plint en decoratieve onderdelen.