Beschermd cultuurhistorisch landschap

Huis Beernaert: binnenkoer

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 23-06-1976 tot heden

Woningen: gevels, binnenkoer en wintertuin
definitieve beschermingsbesluiten: 23-06-1976  ID: 996

De binnenkoer van het Huis Beernaert is beschermd als landschap.

In hetzelfde besluit werden ook de gevels beschermd als monument. Later, in 1995 werd de bescherming van het monument uitgebreid tot alle gevels, bedaking en annexen.

Waarden

De binnenkoer van het huis gelegen Lijnwaadmarkt 20 is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De ankerplaats ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.

Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20 (Oudenaarde)
In 1989 aangekocht door de provincie Oost-Vlaanderen; gerenoveerd, aangepast en uitgebreid vanaf 1993 naar ontwerp van architect C. Mas in functie van de inrichting van het provinciaal historisch en archeologisch museum van Ename (opening voorzien in 1997).