Huis Beernaert

Geografisch pakket Ename

Beschrijving

Het huis Beernaert is beschermd als monument. Deze bescherming omvat alle gevels, de bedaking en de annexen.

Eerder, in 1976, werden reeds de gevels beschermd als monument en werd de binnenkoer beschermd als landschap.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als vroeg 19de-eeuwse woning in een sobere, op empirestijl geïnspireerde vormentaal, met rondboogvensters op de verdieping, geaccentueerde inkomtravee met balkon en annexe vleugels met rondboogvensters en dichtgemetselde rondboogpoorten."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000926, Lijnwaadmarkt 20 : woning (uitbreding tot alle gevels, bedaking en annexen) (zie 0996), advies KCML (1995)

Waarden

De woning gelegen Lijnwaadmarkt 20, uitbreiding van de bescherming tot alle gevels, de bedaking en de annexen is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en aanvankelijk zeven traveeën, heden vijf, onder schilddak met dakkapel, uit begin 19de eeuw. Links aanpalende voormalige landelijke industriële aanbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft tot midden 19de eeuw met overwelfde kelder, mogelijke rest van oudere constructie. Lager en haaks aangebouwd voormalig koetshuis van vier traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.