Herenhuis in rococostijl: gevel linkerdeel

Woningen: gevels, binnenkoer en wintertuin

De gevel van het linkerdeel van het herenhuis in rococostijl is beschermd als monument.

In hetzelfde besluit werd ook de gevel van het rechterdeel beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Beide nummers (17 en 19) maakten oorspronkelijk deel uit van één gebouw. De gevels zijn bepleisterd en geverfd. Datering: 18de eeuw. Terug dezelfde karakteristieke laatbarokke florale ornamenten, hier voornamelijk boven de pilasters. Karakteristieke rococo-boogvormen bij de deuren. Franse voegen op de pilasters. Bij het gelijkvloers zijn de gevels weliswaar verbouwd tot winkelpui (wegbreken van de pilasters tot het niveau van de verdieping), doch er zijn nog voldoende stijlelementen aanwezig om een klassering te verantwoorden."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000423, Abdijstraat 17 : huis (gevel), (H. van den Bossche, 1975).

Abdijstraat 17 (gevel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Herenhuis in rococostijl

Abdijstraat 17-19 (Oudenaarde)
Herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën uit de eerste helft of midden 18de eeuw; gesplitst in een woning van vier traveeën met pannen zadeldak en een woning van drie traveeën met leien zadeldak. Koetspoort in rechter travee gevat in golvende gebogen omlijsting met opvallende schelpvormige sluitsteen tussen festoenen onder een gebogen kroonlijst.